Barcelona

Områden

El Raval

Ruffigt, diagnosis men hippt. Har tidigare varit väldigt nedgånget men på senare år så har området genomgått klassisk gentrifiering. På kvällen och natten är det fortfarande klokt att inte vara ute och gå själv, case särskilt i de västra delarna av stadsdelen. Här finns Museu d’Art Contemporani som ofta har spännande utställningar och intill det Barcelonamuséet.

La Rambla

Den turisttätaste gatan med många fällor. Lång gågata med små djurbutikskiosker, mimare och annat löst folk. Maten utmed gatan är generellt inget att hänga i gran, men sväng in på en mindre gata västerut så finns en hel del kul. Till exempel Carrer del Pintor Fortuny tar dig till trevligare områden, bl a ett litet torg med ett par sjyssta barer, och efter några kvarter till hamnar man i El Raval.

El Gotic

Öster om La Rambla ligger Gamla stan. Mysiga små gator med mycket att se. En del bra
barer och fik, men det gäller att hitta rätt. Trevligt att strosa i! Här finns bland annat Picassomuséet, som, om man kan undvika de värsta köerna, är fantastiskt. Mitt emot muséet finns min bästa tapasbar, El Xampanyet (Carrer de Montcada, 22), som har ett eget bubbel (Xampanyet) som är billigt och jättegott!

Barceloneta

För länge sen var det fiskarnas stadsdel, där de bodde och verkade. Därav de smala gatorna och små husen. Fint med gamla färgglada hus och kläder som hänger på tork mellan dem. På “andra sidan” Barceloneta ligger den stora stranden, som faktiskt är riktigt trevlig. Vissa delar luktar väldigt mycket ganja, vissa domineras av (halv)nudister och vissa svämmar över av barnfamiljer.

Mat

Lunch

Pinotxo
La Boqueria (La Rambla, 91)

Kultigt. En äldre herre som har sitt lilla ställe mitt på Boquerian intill den annars turistiga gatan La Rambla. Grym mat och autentiskt. Finns ingen meny men prata med herren så löser det sig. Bäst för tidig lunch när det inte är så mycket folk än.

Teresa Carles
Jovellanos, 2 (entre Pelai y Tallers)

Vegetarisk brunch/lunch-restaurang. Super ägg i smarriga kreationer bl a. Bra frukost också och ligger väldigt bra till.

Middag

7 portes
Paseo de Isabel II, 14

Fantastiskt gammalt ställe (Barcelonas äldsta restaurang enligt vissa) där servitörerna i vissa fall ser lika gamla (och stela) ut som möblerna. Men jättegod paella och andra klassiska katalanska rätter. Atmosfären! tel +34 93 319 30 33 – 93 319 29 50, reserves@7portes.com

Ciudad Condal
Rambla de Catalunya, 18

Tapas. Grymma sådana i lite mer ordnad restaurangmiljö.

Quimet y Quimet
Poeta Cabanyes, 25

Jättelitet ställe en bit bort, där ett mycket trevligt par gör montaditos (små tapas på bröd) i stora lass. Man säger vad man gillar (typ lax och tryffel) så hittar han på något med det. Stor vinkällare. Ganska billigt. +34 93 442 31 42

Rosa del Raval
Carrer Angels, 6

Mexikanskt. Goda och starka margueritas, sjyssta burritos och bra häng. Värt ett besök!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *